duminică, 13 septembrie 2009

Mangostan - Regina Fructelor


Fructul de mangostan este in centrul atentiei oamenilor de stiinta medicala din intreaga lume. Unele voci spun chiar ca extractul de mangostan va revolutiona practica medicala din zilele noastre.
Dar sa aflam cite ceva despre acest fruct exotic.
Este cultivat in tarile tropicale,in mare parte in Asia de sud est. Pomul de mangostan creste pina la 25 metri inaltime.
Prima recolta de fructe o da dupa 7-10 ani de la plantare. Da 2 recolte pe an. Acest pom este foarte pretentios, nu tolereaza temperaturi sub 20 de grade Celsius sau peste 50 de grade celsius. Viata unui asfel de pom ajunge pina la 500 de ani dar produce fructe doar pina virsta de 100 de ani. Fructele sint de marimea unei mandarine mici intre 6-8 cm in diametru. Coaja fructului este maronie-visiniu , este f.groasa aproape 1 cm si este bogata in Xanthone si phitonutrienti. Miezul este de culoare alba ,are intre 4 si sase segmente si este foarte delicios.
Se pare ca regina Margareta a Angliei a oferit o recompensa grozava pentru cel care i-ar fii adus un fruct de mangostan din tarile tropicale pina la palatul ei. Este probabil de aceea supranumit Queen of fruits adica regina fructelor. Conditiile de transport insa nu permiteau pe atunci asa un lux nici chiar pentru regina Angliei. Chiar si la ora actuala fructul de mangustan este considerat un lux in tari ca SUA, americanii platesc pina la 11 $ pentru un singur fruct.
Exista date care atesta folosirea acestui fruct in medicina populara din Asia de sud-est inca din anul 600. Era se pare folosit pentru tratarea diareei, disenteriei, bolilor venerice, ranilor de orice fel, dismenoreelor si chiar folosit ca si intaritor pentru femeile lauze.
Descoperiti minunea mangostanului, care dintr-un fruct tropical obscur a devenit un fruct care transforma vietile oamenilor. Inca de pe timpul Dinastiei Ming [din China], mangostanul a fost un fruct cautat in Orientul Indepartat, datorita proprietatilor lui benefice. Prin aplicatiile lui multiple, acest mic fruct acopera o perioada semnificativa, din vremuri antice si pana in viitorul indepartat - fascinand oamenii de stiinta cu fitonutrientii lui cunoscuti sub numele de "xanthone". Nimeni din cei ce ajung sa cunoasca valoarea lui gastronomica sau nutritionala nu poate ramane indiferent.

In consecinta, pomul, care face fructe doar dupa 7-10 ani de la plantare, a fost transportat in 17 alte tari din toata lumea, locuitorii carora il cultiva si se bucura de el. Aceste tari acum gazduiesc acest pom vesnic verde, care poate creste pana peste 30 de metri si poate produce intre doua mii cinci sute si cinci mii de fructe de doua ori pe an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu